Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ν 4072 /2012 ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜ. ΤΟΥ ΥΠΑΝ

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο της εφημερίδας της Κυβερνήσεως(Φ.Ε.Κ 86Α')  ο Ν.4072/11.4.2012 με θέμα " Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος - Νέα Εταιρική Μορφή - Σήματα - Μεσίτες Ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις"
Ειδικότερα,
Στο Νόμο αυτό υπάρχουν και Φορολογικές Διατάξεις , οι κυριότερες των οποίων είναι οι εξής.
1) Απαλλαγή πρώτης κατοικίας θα δικαιούνται εκτός από τους πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ
και οι πολίτες κρατών- μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ)
2) Δήλωση Ε9 θα υποβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης και
όχι και της οικογενειακής, όπως ισχύει σήμερα.
3) Το εκκαθαριστικό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδεται χωριστά για κάθε υπόχρεο φυσικό πρόσωπο από το έτος 2010 και τα επόμενα.
4) Το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών δεν θα αναγνωρίζεται ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.
5) Ενοποιείται η είσπραξη οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Με κοινές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ. Η υποβαλλόμενη αυτή δήλωση δύναται να περιλαμβάνει για ορισμένες κατηγορίες υποχρέων, πέραν των ποσών φόρου και των ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν στον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα και τα οφειλόμενα ποσά εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
6) Θεσπίζεται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης όταν το εισόδημα των φορολογούμενων υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.(από 6000 ευρώ)
7) Τα ιδιωτικά έγγραφα μίσθωσης ακινήτων θα θεωρούνται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για την απλοποίηση του συστήματος και τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων.
8) Μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους βενζινοπώλες για εκπρόθεσμη καταβολή των παραστατικών πώλησης στα σύστημα Ήφαιστος. Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί θεωρούνται υπερβολικά υψηλά.
9) Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, διατηρείται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 οι φόρος συναλλαγών 2 τοις χιλίοις κατά την πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, το κέρδος θα φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.
10) Προβλέπεται ότι σε περίπτωση μετατροπής Ανώνυμης Εταιρεία (Α.Ε) και Ε.Π.Ε σε προσωπική Ο.Ε, Ε.Ε, στα ήδη φορολογηθέντα κέρδη και αποθεματικά που υφίστανται κατά τον χρόνο της μετατροπής θα επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 25%
11) Θα αναρτώνται στο διαδίκτυο όλες οι Διοικητικές Λύσεις ταυτόχρονα με την διεκπεραίωσή τους για την ενημέρωση των φορολογουμένων.
12) Παρατείνεται επ' αόριστον η ισχύς των διατάξεων του ν.1297/1972(έληξε την 31.12.2011)
13) Επί απορροφήσεως επιχείρησης από Α.Ε, Ε.Ε, με βάση το ν.2166/1993 η απορροφώσα εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα μεταφοράς των δικών της φορολογικά αναγνωρίσιμων ζημιών παρελθουσών χρήσεων.Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις απορροφήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.Επίσης το δικαίωμα της μεταφοράς υφίσταται και όταν η απορρόφηση γίνεται και με τις διατάξεις του ν.2190/1920.
14) Καταργείται η εξαίρεση από την υπαγωγή στις διατάξεις του ν.δ 1297/1972 και του ν.2166/1993 των επιχειρήσεων των οποίων το αντικείμενο εργασιών είναι κατά κύριο λόγο η κατασκευή ή εκμετάλλευση ακινήτων.
15) Η υποχρέωση δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων κ.λ.π των Α.Ε και Ε.Π.Ε μπορεί να καλύπτεται και με την ανάρτηση αυτών στην ιστοσελίδα της εκάστοτε εταιρείας.Παραμένει η υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και ΓΕΜΗ.
* Σύμφωνα με το άρθρο 330 ισχύει από 1.7.2012 το σχετικό άρθρο 232. Συνεπώς για την χρήση 2011 θα γίνουν οι δημοσιεύσεις με το παλαιό καθεστώς. (όπως πέρσι)
16) Εισάγεται νέα εταιρική μορφή η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία(Ι.Κ.Ε).Έχει νομική προσωπικότητα και είναι Εμπορική. Η Ι.Κ.Ε έχει κεφάλαιο τουλάχιστον ενός (1)Ευρώ.
17) Αναπροσαρμόζονται τα όρια του συνολικού κόστους των επενδύσεων (fast track) που ορίζονται ως στρατηγικές και διαμορφώνονται σε 100 εκατ. ευρώ(από 200 εκατ. ευρώ) ή στά 40 εκατ. ευρώ με την υποχρέωση δημιουργίας 120 θέσεων εργασίας. Σημειώνεται ότι ως στρατηγική επένδυση θεωρείται η επένδυση που δημιουργεί πάνω από 150 θέσεις εργασίας( από 250 που προβλεπόταν). Επίσης μειώνεται ο χρόνος για την έκδοση των σχετικών αδειών σε 45 ημέρες(από 60).
18) Συστήνεται Κέντρο Εξυπηρέτησης Επενδυτών στο Invest in Greece .Το κέντρο αυτό θα διαθέτει ειδική μονάδα προώθησης των αδειοδοτήσεων και των επενδύσεων, η οποία θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης για όλες τις επενδύσεις πάνω από 2 εκατ. €.
19) Μετατρέπεται το Μητρώο Εξαγωγέων σε Μητρώο Εξαγωγών το οποίο θα διαθέτει στοιχεία για το τι εξάγει η χώρα, ποιός το εξάγει και η ενημέρωση των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα. Επίσης καταργείται η υποχρέωση του εξαγωγέα να εγγράφεται σε ειδικό μητρώο στα επιμελητήρια και θα αρκεί η εγγραφή του στο ΓΕΜΗ.
20) Παρέχονται κίνητρα(φορολογικές απαλλαγές κ.λ.π., μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές) για προσέλκυση και εγκατάσταση επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.
21) Καθιερώνεται το Σήμα του Ελληνικού Προϊόντος το οποίο θα φέρουν προαιρετικά τα προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται στην Ελλάδα, και τα οποία θα πρέπει να τηρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.
Κατεβάστε εδώ το Ν.4072/2012.
http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEbA_BZxkczbHdtvSoClrL879lgF_jwvvXtIl9LGdkF53UIxsx942CdyqxSQYNuqAGCF0IfB9HI6qSYtMQEkEHLwnFqmgJSA5WIsluV-nRwO1oKqSe4BlOTSpEWYhszF8P8UqWb_zFijN_vl_pmHPlOn3jUeC1pVHxyY5KUTXFzuf9cXoaMfH-8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *