Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Με την Αριθ. Πρωτ. 1133425/12.10.2010 Διοικ. Λύση  του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας"
παρέχεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και για τα τρία πρώτα  έτη και μέχρι 30.0000 € για τις Ο.Ε ,εφόσον σε αυτές συμμετέχουν αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα(ως μέλη) τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 35 έτος της ηλικίας τους.
Ειδικότερα,
1. Με την παράγραφο 1 του άρθρου 69 του ν. 3842/2010, προστέθηκε στο άρθρο 6 του Κ.Φ.Ε. παράγραφος 7, με βάση την οποία, απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος τα κέρδη από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος, μέχρι τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000) ετησίως, όσων υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα έτη, εφόσον ο φορέας της επιχείρησης κατά την έναρξη δεν έχει συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του.
Τα παραπάνω αφορούν ατομικές επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη εργασιών από 1/1/2010 και μετά ή ομόρρυθμες εταιρίες που συστήνονται από 1/1/2010 και μετά, δεδομένου ότι από την εισηγητική του νόμου, το κίνητρο αναφέρεται στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Οι φορολογούμενοι δικαιούνται την απαλλαγή αυτή και για τα τρία έτη, εφόσον κατά το χρόνο έναρξης εργασιών δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.
Περαιτέρω, με τις ίδιες προϋποθέσεις απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, μέχρι 30.000 ευρώ και οι ομόρρυθμες εταιρείες, εφόσον σε αυτές συμμετέχουν αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την έναρξη των εργασιών τους (ως μέλη της εταιρείας) δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας.
2. Όπως διευκρινίστηκε με την ΠΟΛ.1135/4.10.2010 ερμηνευτική εγκύκλιο, το όριο της απαλλαγής μέχρι των 30.000 ευρώ δεν δικαιούνται οι φορείς των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, ή τα μέλη των ομορρύθμων εταιριών, ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ή είχαν ασκήσει στο παρελθόν άλλη ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, έστω και αν δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.
3. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η νέα Ομόρρυθμη Εταιρεία που συστήνεται με ομόρρυθμα μέλη έναν ελεύθερο επαγγελματία που ήδη ασκεί κάποιο επάγγελμα (μηχανικός) και έναν εκμεταλλευτή ταξί (εμπορική επιχείρηση), δεν μπορεί να τύχει της παραπάνω απαλλαγής, ακόμη και αν τα μέλη της είναι νέοι κάτω από 35 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *