Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ 21 ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αυτόφωρο για μη έκδοση αποδείξεων και απόκρυψη ΦΠΑ, αυστηρότατες ποινές για φοροφυγάδες, επιβολή φόρου ακόμη και αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση, καθιέρωση φορολογικού εισαγγελέα, πληρωμή ΦΠΑ σε μηνιαίες δόσεις, θέσπιση της φοροκάρτας, ενδελεχής έλεγχος σε Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, κατάργηση εφοριών και διαγραφή 24 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι μερικά μόνο από τα 21 μέτρα«φωτιά» που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Με το ίδιο νομοσχέδιο μειώνεται στο 20% η φορολογία των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, βελτιώνεται ο τρόπος φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών, ενώ προβλέπεται ο συμψηφισμός της καταβολής ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις με τα χρέη του Δημοσίου προς αυτές. Το νομοσχέδιο έχει στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της ικανότητας είσπραξης φόρων, την αναδιάρθρωση των δομών και των διαδικασιών των φορολογικών υπηρεσιών αλλά και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ως τα τέλη Ιανουαρίου.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών «κλείδωσαν» μια σειρά μέτρα που στόχο έχουν να κάνουν δύσκολη τη ζωή των φοροφυγάδων και να βελτιώσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού. «Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα τα σημαντικότερα σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου.
 Φορολογικός εισαγγελέας
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, θεσπίζεται αυτόφωρη διαδικασία για λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεις, τιμολόγια κτλ.) και μη απόδοση ΦΠΑ από ένα ύψος και πάνω. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στη φορολογική συμμόρφωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων καθώς θα συνδυαστεί με αυστηροποίηση των υφιστάμενων ποινών. Μάλιστα το νομοσχέδιο θα προβλέπει την καθιέρωση φορολογικού εισαγγελέα, ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών που θα υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο την άμεση επίλυση φορολογικών διαφορών και υποθέσεων. Οπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς, «οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνασυμπληρώνουν το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει και ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότη τές μας για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και υλοποίηση των στόχων στα έσοδα». Από τη μεριά του ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι.Καπελέρης εκτιμά ότι «τα μέτρα που θα εφαρμοστούν με την ψήφιση του νέου νόμου θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ικανότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξουν περισσότερα έσοδα».
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτό το αίτημα επαγγελματιών να πληρώνουν τον ΦΠΑ σε δόσεις. Η απόφαση είναι να καταβάλλεται το 40% τον πρώτο μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τους δύο επόμενους μήνες.
Μέτρα για τις διαρροές κεφαλαίων
Σημαντική εξέλιξη θα υπάρξει στον τρόπο που θα ελέγχονται οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό με στόχο να μπει «φρένο» στη μαζική μεταφορά κεφαλαίων σε τράπεζες της αλλοδαπής.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο νέο έντυπο (Ε1) φορολογίας εισοδήματος του 2011 που πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να αποσταλεί σε περίπου 5.600.000 φορολογουμένους και νοικοκυριά περιλαμβάνεται κωδικός τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι διαθέτουν καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό. Μετά τις σημαντικές «διαρροές» κεφαλαίων στο εξωτερικό το υπουργείο Οικονομικών κάνει σαφείς τις προθέσεις του ότι όσοι έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό ή έχουν αγοράσει ακίνητα στην αλλοδαπή θα βρεθούν το προσεχές διάστημα στο ελεγκτικό στόχαστρο.
Με άλλη διάταξη θεσπίζεται η προαιρετική χρήση της φοροκάρτας. Μάλιστα μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου οι πολίτες να τη χρησιμοποιήσουν είναι να δίνεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους να συμμετέχουν σε ειδικές κληρώσεις (π.χ., αυτοκινήτων) ανάλογα με τη χρήση που έχουν κάνει. Η άλλη πρόταση και επικρατέστερη είναι οι αποδείξεις που εκδίδουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και χρεώνονται στη φοροκάρτα να μετρούν διπλά στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου των φορολογουμένων.
Καταργούνται τα δικαστικά τμήματα των εφοριών ενώ την ίδια τύχη θα έχουν 80-100 «μικρές» ΔΟΥ β΄ τάξεως σε ολόκληρη την επικράτεια.
Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο βελτιωμένη διάταξη με την οποία επανέρχεται η διαγραφή των 24 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανενεργών ΑΦΜ με παράλληλη δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών. Στόχος είναι να διαγραφούν χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης και όχι οφειλές που υπάρχει πιθανότητα, έστω και μικρή, να εισπραχθούν. Από το σύνολο των 24 δισ. ευρώ περίπου 11 δισ. ευρώ αφορούν παλαιά πρόστιμα του ΣΔΟΕ. Επίσης άλλα 8 δισ. ευρώ αφορούν χρέη ελλειμματικών ΔΕΚΟ όπως η Ολυμπιακή.
Πηγή : http://www.tovima.gr/

3 σχόλια:

 1. Επιβεβαιώνονται και από το Δημοσίευμα αυτό τα όσα γράψαμε στό άρθρο μας στην εφημερίδα "Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" την 31.12.2010 με θέμα "16+1 μεταβολές στη φορολογία από την νέα χρονιά."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ωραια , θα γεμισουν τα αυτοφωρα , οι φυλακες, θα τους πληρωνουμε κιολας, πολυ ωραια. Για πολιτικούς δεν ακούμε κάτι, αυτούς στις ΔΕΚΟ και το συστημα υγείας , τα κόμματα , που διακίνησαν τοσα δισ ευρω, τι θα γινει...Ασυλία οπως πάντα? Ο πατέρας μου , ο γέροντας ειπε κάποτε. "Τον κλέφτη οσο και να τον κυνηγάς θα βρεί τρόπους για να σε κλέψει. Βρές τρόπους και κίνητρα , να μην σε κλέψει". Ολο ελεκτές για ελεκτές , των ελεκτών κ.λπ Η μισή Ελλάδα γέμισε ελεκτές και επιθεωρητές. Για τους ανασφάλιστους δεν θα υπήρχε πιο απλός τρόπος ετσι ωστε αυτοί που δεν τους ασφαλίζουν να μην τους συμφέρει? Για σκεφτείτε το....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άκουσα για τον τρόπο που επιδιώκει το νέο φορολογικό σχέδιο να πατάξει την φοροδιαφυγή των «φιλιππινέζων».
  Θα αγοράζει κάποια κουπόνια ο εργοδότης και μέσω της διακίνησης των κουπονιών θα γίνεται η φορολόγηση και ασφάλιση των εργαζομένων.
  Aυτό το σύστημα το εμπνεύστηκαν, το σχεδίασαν και θα το υλοποιήσουν τα ακριβοπληρωμένα ξεφτέρια των υπουργείων και θα απαιτηθεί και μία καθόλου φτηνή υποδομή με ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και εργατώρες πολλές.
  Αναρωτιέμαι, το όφελος από την φορολόγηση των «φιλιππινέζων» (των οποίων το εισόδημα βρίσκεται στο όριο του αφορολόγητου), θα είναι τέτοιου μεγέθους που δικαιολογεί αυτήν την κρατική προθυμία να επενδύσει στον κυνηγητό των αναξιοπαθούντων μεταναστών;
  που στο κάτω-κάτω το μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημα τους ξοδεύουν για να απολαμβάνουν την ασφάλεια αυτού του ονειρικού κράτους και το ανθρωπιστικό του προσωπείο..
  Bonobo

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *