Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ






Δημοσιεύθηκε σήμερα στο site της ΑΚΙΟΕ η Εισηγητικη έκθεση για την Πιστοποίηση του Λογιστή Φοροτεχνικού.

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ
Η Επιτροπή που ορίστηκε από την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την πιστοποίηση του Λογιστή Φοροτεχνικού ,αφού έλαβε υπόψη τις απόψεις των φορέων και τα αποτελέσματα από τη Δημόσια Διαβούλευση, διαπίστωσε την επιτακτική ανάγκη της πιστοποίησης του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού και αυτό διότι:
1. Θα οδηγήσει στην άμεση βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.
Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα της επικοινωνίας με τις φορολογικές αρχές διαμέσου ενός επαγγελματία που θα μπορούν να εμπιστεύονται και ο οποίος θα πρέπει να διαφυλάσσει τα συμφέροντά τους. Ταυτόχρονα θα διευκολύνεται ο έγκαιρος και ορθός υπολογισμός και η πληρωμή των φορολογικών βαρών από τους φορολογουμένους προς τις φορολογικές αρχές. Παράλληλα ο φορολογικός έλεγχος θα υποβοηθείται σημαντικά από τους πιστοποιημένους λογιστές φοροτεχνικούς.
Η διαφορά από την ισχύουσα κατάσταση, με την πιστοποίηση είναι η αναγνώριση της συνυπευθυνότητας του Λογιστή Φοροτεχνικού στον υπολογισμό:
α) του λογιστικού αποτελέσματος για την άσκηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας ,
β) του φορολογικού αποτελέσματος ή του προσδιορισμού της φορολογικής βάσης για την άσκηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Ο πιστοποιημένος Λογιστής Φοροτεχνικός θα πρέπει να γνωρίζει εξίσου καλά τόσο τις λογιστικές όσο και τις φορολογικές διατάξεις και θα πρέπει να αναγνωρίζει και να είναι σε θέση να κατανοεί τις διαφορές μεταξύ τους. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει τις διαφορές μεταξύ Λογιστικής και Φορολογικής Νομοθεσίας και να εφαρμόζει τις κατάλληλες διατάξεις ορθά και αντικειμενικά.
Μέσω της πιστοποίησης και σε συνέχεια, όπως αναφέρει η παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν.3842/2010 , της παροχής ηλεκτρονικής υπογραφής, θα πρέπει να παρέχεται εξουσιοδότηση και των δύο πλευρών (επιχείρησης και φορολογικής αρχής) για διεκπεραίωση των εργασιών του φορολογουμένου ή της επιχείρησης που προσδιορίζονται από τις υφιστάμενες διατάξεις και αυτών που θα προσδιορισθούν περαιτέρω ως έργο του πιστοποιημένου Λογιστή Φοροτεχνικού. Το σύνολο των φορολογικών εργασιών θα εκτελείται από τον πιστοποιημένο Λογιστή Φοροτεχνικό, εξαιρουμένου του φορολογικού ελέγχου. Η πιστοποίηση θα χορηγείται ανά τάξη σύμφωνα με τις τάξεις του Λογιστή Φοροτεχνικού (Ν.2515/1997 και ΠΔ340/1998) . Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συντελεστεί μια αναβάθμιση των αδειών άσκησης επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού. ...........
Δείτε ολόκληρη την Εισηγητική Έκθεση.
http://www.akioe.gr/default.asp?node=page&id=6164

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *